offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Prémiové rumy z celej planéty (94)

Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie tmavé rumy, ako aj vyzreté kvalitnéch rumov, ktoré zreli v sudoch niekedy až desiatky rokov. Vychutnajte si kvalitné rumy z Kuby, Panamy, Portorika, či Maurícia. Na eshope nájdete 18 značiek a všetky druhy- biele rumy, mladšie … Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/5
Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Barbados

Bumbu

XO 40%
rum 0,7l
Bumbu XO 40% 0,7L, rum
3599 € / ks
Na sklade
Strana 1/5

Prémiové rumy z celej planéty

Aby bol rum rumom, musí byť vyrobený zo 100 % produktu z cukrovej trstiny – čerstvo lisovanej sladkastej šťavy, z ktorej sa vyrába sotva 10 % celosvetovej produkcie rumov, alebo z vedľajšieho produktu pri výrobe trstinového cukru – melasy, tmavohnedej hustej hmoty pripomínajúcej tekutú čokoládu, laicky nazývanej „odpad s hodnotou zlata“.

Neodborné kvasenie sa nahradilo fermentáciou, ktorá prebieha s nasadením kvasinkových kultúr. Veľa významných producentov rumu si šľachtí vlastné kvasinkové kultúry pre svoj produkt. Fermentácia prebieha hodiny až dni – záleží od výrobných procesov jednotlivých výrobcov, ako aj druhov rumu. Následne prebieha destilácia. Pri výrobe rumu sú najznámejšie a najpoužívanejšie dva spôsoby destilácie – pot still a column still.

Najvhodnejšie miesto na „odpočinok“ a starnutie si rum našiel v dubových sudoch. Používajú sa rôzne druhy od amerického bieleho duba až po dub limousine z Francúzska.

Sudy bývajú niekedy „panenské“, čo znamená, že sú úplne nové, ale väčšinou sú to už používané sudy odkupované od rôznych destilérií, v ktorých predtým zreli kvalitné whisky, bourbony, sherry, vína a mnoho iných druhov alkoholu, ktoré zanechali v týchto sudoch svoj unikátny charakter.

Hovorí sa, že všetko niečo stojí a kvalita má svoju vlastnú cenu. Pri rume sa volá anjelská daň.

Počas zrenia, hlavne v Karibiku, ktorý má veľmi teplé podnebie, sa zo sudov vyparuje až 10 % z obsahu. Je to drahý, ale nevyhnutný proces pri zrení tohto výnimočného destilátu. Rumy sa nechávajú vyzrievať od pár mesiacov až po desiatky rokov a to rôznymi spôsobmi. Systém Solera je veľmi zaujímavý spôsob, pri ktorom sa skladujú rôzne ročníky v sudoch do tvaru pyramídy – tie najmladšie sudy sa nachádzajú na vrchole a najstaršie tvoria podstavu tohto trojuholníka.

Takzvaným systémom Solera sa premiešavajú najstaršie ročníky s najmladšími a spolu vytvárajú harmonický celok. Pri tomto spôsobe je na etikete fľaše uvedený vek najstaršieho rumu, ktorý sa nachádza v systéme Solera.

Ďalším spôsobom je zrenie v danom špecifickom sude, kde rum zreje určitý počet rokov a vtedy sa na etikete uvádza jeho skutočný vek. Pivničný majster nemusí vždy nechať rum zrieť len v jednom sude. Pre zvýšenie arómy a chuti môže sudy obmieňať. Napríklad najskôr nechá rum vyzrievať v sude po bourbone a následne po určitej dobe rum preleje do suda, kde predtým zrelo sherry.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.