Prémiové brandy (23)
Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Čítať viac
Prémiové brandy
História brandy siaha rovnako, ako história koňaku do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou, začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.
Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.
Keďže brandy je destilované z hrozna, produkuje sa výlučne v krajinách známych aj pre svoju kultúru v pestovaní viniča. Na konci 19. storočia boli krajiny západnej Európy a ich zámorské kolónie zásobované s brandy z Francúzska a Španielska a krajiny východnej Európy zase s brandy z krajín v okolí Čierneho mora, ako Bulharsko, Krym, či Gruzínsko.
Produkcia a konzumácia brandy zvyknú mať silný regionálny charakter a tak sa aj spôsob produkcie môže čiastočne líšiť. Základom je ale vždy dvojitá destilácia fermentovanej hroznovej šťavy. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii destilát dosahuje 80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky- hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce a väčšinou sa primiešajú znova k vínu na ďalšiu destiláciu, srdce, ktoré je najbohatšie na chute a arómy sa ponechá pre následné zrenie v dubových sudoch.
Doba zrenia závisí na štýle brandy, kvalitatívnej triede i na zákonných požiadavkách jednotlivých krajín, kde sa brandy produkuje. V Španielsku sa brandy zvykne vyrábať aj spôsobom „solera“, kedy sa brandy premiestňuje medzi sudmi a zmiešava sa so starším ročníkmi.
Klasifikácia brandy podľa minimalnej doby vyzrievania v sudoch: