offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Koňak- kráľ destilátov (41)

Koňak môže pochádzať len a len z Francúzka a to len z oblasti Cognac, kde je jedinečná kriedovitá pôda, z ktorej sa tvorí tento najvznešenejší destilát. Preto sa hovorí „každý koňak môže byť aj brandy, ale žiadne brandy nemôže byť koňakom.“ Koňak môže pochádzať len a len z Francúzka a to len z oblasti Cognac, kde je jedinečná kriedovitá pôda, z ktorej sa tvorí… Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 2/3
Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Francúzsko

Courvoisier

XO 40%
koňak 0,7l
Courvoisier XO 40% 0,7L, cognac, DB
12995 € / ks
Len na predajni
Strana 2/3

Koňak- kráľ destilátov

História koňaku siaha už do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom  slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou,  začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.


Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.

Po rokoch výroby a transportu brandewijn zistili, že chuť nápoja bola veľmi pozitívne ovplyvnená uskladnením v dubových sudoch. V XVII. storočí vznikli obchodné domy, ktoré predávali „eau-de-vie“ do severnej Európy, zrodili sa svetoznáme značky a v roku 1817 bola zadaná prvá klasifikácia V.O.P. (Very Old Pale) a V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).

V roku 1909 bolo šesť oblastí vo francúzskom regióne Cognac definovaných zákonom a chránených značkou. Samotná oblasť Cognac pozostáva zo šiestich regiónov nazývaných „Crus“ alebo „terroir“.

Rozdiel medzi brandy a koňakom nie je len v názve, ale aj v zákone podľa asociácie Bureau National Interprofessionel de Cognac (BNIC) založenej v roku 1946. Podľa jej nariadení musí koňak vyzrievať minimálne 30 mesiacov vo francúzskom dubovom sude, ktorý pochádza predovšetkým z lesných oblastí Limousin a Tronçais v strednom Francúzsku.

Musí prejsť dvojitou destiláciou v tradičných medených zariadeniach. Výrobcovia môžu destilovať len medzi 1. novembrom a 31. marcom a to po zbere úrody hrozna, ktoré vyrastalo v jedinečnej kriedovitej pôde v oblasti Cognac, z konkrétnych odrôd bieleho hrozna z Charente.

Proces výroby koňaku sa začína lisovaním bieleho hrozna Ugni Blanc, Colombard a Folle Blanche, pričom 10 % môže pochádzať z iných, zákonom stanovených odrôd na získanie hroznovej šťavy, po ktorej nasleduje niekoľkodňová fermentácia. Výsledné víno je veľmi kyslé s nízkym obsahom alkoholu (cca 8 – 11 %).

Nasleduje destilácia koňaku, ktorú možno vykonať len v medenej „alambic charentais“, tzv. banke, ktorá sa v tejto oblasti stále používa už 400 rokov. Destilácia prebieha v dvoch destilačných cykloch. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii, inak nazývanej „la bonnechauffe“, destilát obsahuje okolo 60 –80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky. Hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce v konečnom produkte, spomínané „srdce“ je krištáľovo čistým, tekutým „eau-de-vie“ (voda života).

Vydestilované eau-de-vie získava na svojej výnimočnosti práve vyzrievaním v dubových sudoch z najkvalitnejšieho dreva. Vyzrievanie je nevyhnutné pre pomalý a prirodzený vývoj aróm, avšak, nič nie je zadarmo. Počas vyzrievania sa zo sudov, v ktorých zreje koňak odparuje alkohol a vzniká tzv. „anjelská daň“.

Po uplynutí zákonom danej doby vyzrievania jednotlivých druhov koňakov prichádza na rad master blender, ktorý dozrievajúci destilát riedi špeciálne upravenou vodou na požadovaných 40 %. Následne vytvára z rôzne starých eau-de-vie ten najlepší koňak.

Asociácia BNIC určila nasledovné jednotlivé označenia a ich minimálnu dĺžku vyzrievania:

  • VS – Very Special – najmladší z rodiny, koňak tejto kvality vyzrieva minimálne 2 a pol roka
  • VSOP – Very Special Old Pale – označuje kvalitu koňaku vyzrievaného minimálne 4 roky
  • XO – Extra Old – označuje koňak, kde najmladší vyzrieval minimálne 6 rokov

Dnes je koňak jedným z najdôležitejších exportných výrobkov Francúzska – až 98 % vyrobeného koňaku sa vyváža.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.