offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Prémiové brandy (26)

Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Ochutnajte legendárne arménske brandy a jedinečné španielske brandy de Jerez a nechajte sa očariť ich lahodnou chuťou. Čítať viac

Radenie
Radenie
Strana 1/2
Filter
Filter
Druh
Značka
Objem
Krajina
Balenie
Cena
Dostupnosť
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 4 800 €

Aplikovať filtre
Grécko

Metaxa

7* 40%
brandy 0,7l
Metaxa 7* 40% 0,7L, brandy
1869 € / ks
Na sklade
Grécko

Metaxa

5* 38%
brandy 0,7l
Metaxa 5* 38% 0,7L, brandy
1339 € / ks
Na sklade
Grécko

Metaxa

12* 40%
brandy 0,7l
Metaxa 12* 40% 0,7L, brandy
2795 € / ks
Na sklade
Strana 1/2

Prémiové brandy

História brandy siaha rovnako, ako história koňaku do III. storočia, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius Probus udelil galskému ľudu zákonom  slobodu vo vlastníctve viníc a výrobe vína. So vzrastajúcou popularitou vína v XI. storočí rástol dopyt v odľahlých krajinách a aby víno netrpelo prepravou, začalo sa pristupovať k úprave vína jednorazovou destiláciou.


Takto ochránené „víno“ dostalo názov – brandewijn (ohnivé víno), ktoré neskôr viedlo k oficiálnemu názvu vínneho destilátu brandy. V XII. storočí obchodníci s vínom skúšali dvojitú destiláciu vína. Spôsob dvojitej destilácie bol pôvodne podložený nižšími nákladmi na prepravu, pretože z destilácie vzišlo menšie množstvo a to znamenalo viac priestoru na lodiach.

Keďže brandy je destilované z hrozna, produkuje sa výlučne v krajinách známych aj pre svoju kultúru v pestovaní viniča. Na konci 19. storočia boli krajiny západnej Európy a ich zámorské kolónie zásobované s brandy z Francúzska a Španielska a krajiny východnej Európy zase s brandy z krajín v okolí Čierneho mora, ako Bulharsko, Krym, či Gruzínsko.

Produkcia a konzumácia brandy zvyknú mať silný regionálny charakter a tak sa aj spôsob produkcie môže čiastočne líšiť. Základom je ale vždy dvojitá destilácia fermentovanej hroznovej šťavy. Počas prvej destilácie dosiahneme približne 30 % obsah alkoholu. V druhej destilácii destilát dosahuje 80 % alkoholu. Z tejto destilácie vychádzajú tri zložky- hlava, srdce a chvost. Kým hlava a chvost sú nežiaduce a väčšinou sa primiešajú znova k vínu na ďalšiu destiláciu, srdce, ktoré je najbohatšie na chute a arómy sa ponechá pre následné zrenie v dubových sudoch.

Doba zrenia závisí na štýle brandy, kvalitatívnej triede i na zákonných požiadavkách jednotlivých krajín, kde sa brandy produkuje. V Španielsku sa brandy zvykne vyrábať aj spôsobom „solera“, kedy sa brandy premiestňuje medzi sudmi a zmiešava sa so starším ročníkmi.

Klasifikácia brandy podľa minimalnej doby vyzrievania v sudoch:

  • VS – Very Special – najmladší z rodiny, brandy tejto kvality vyzrieva minimálne 2 roky
  • VSOP – Very Special Old Pale – označuje brandy, ktoré vyzrievalo minimálne 4 roky
  • XO – Extra Old – označuje brandy, kde najmladšie vyzrievalo minimálne 6 rokov
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.